Viikonloppukurssien aikana osallistujilla on mahdollisuus tavata vakiintuneita ja ammattimaisia kansanmuusikkoja, -laulajia ja -tanssijoita. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä suoraan tutustumaan Suomen ruotsinkielisten alueiden perinteisiin. Keskus tarjoaa monipuolisia kursseja niin vasta-alkajille kuin jo pidemmälle ehtineille, ja kurssien yhteisenä teemana on suuri kiinnostus yhteen tai useampaan kansankulttuurialueeseen.
Seuraavat kurssit
- 5-6.10 Menuettikurssi, I Fäälan ja Jessica Krohn (tanssi)
- 5.10 Jessica Krohn, menuetti tanssikurssi
- 30.11-1.12 Antti Järvelä – Pohjois-Pohjanmaan vanhat nuottikirjat
- Suupohjalaista kansanlaulua ruotsiksi (opettajana Marianne Maans) 22-23.2
Aiemmat kurssit
- 9-10.3 Thomas von Wachenfeldt (SWE) ja Janeta Österberg (FIN), Pohjanlahden pelimannipolku
- 2-3.9 Avainviulumestaripelimanni Torbjörn Näsbom (SWE)
- 28-29.10 I Fäälan duo (Mats Granfors ja Kenneth Nordman), Jessica Krohn (tanssi) – Menuettikurssi, soitto sekä tanssi
- 28.10 Jessica Krohn, menuetti tanssikurssi
- 2-3.12 Arto Järvelä opettaa Staren, Spoofin ja muiden vanhojen nuottikirjojen kappaleita
- Maria Kalaniemi 18-19.2.2023
- Suupohjalaista kansanlaulua ruotsiksi (opettajana Marianne Maans) 1.-2.4 2023
- I Fäälan – Menuettikurssi, soitto sekä tanssi 10 – 11.9.2022
- AER (SWE) Emma Ahlgren, Daniel Ek, Niklas Roswall 11.-12.11.2022
- Syyskuu 3-5.9.2021 – Kansanmusiikin monimuotoisuus sekä arjessa että juhlassa – Marianne Maans ja Désirée Saarela-Portin
Kurssimaksu
Kurssiviikonlopun maksu on 60 euroa + 20 euroa ruoka (2x lounas) – ja 20 euroa majoitus (sisältää aamiaisen).
Korvakuulolta oppimista
Kursseilla käytämme paljon korvakuulolta oppimista, ja opettelemme sillä tavoin monia kappaleita ja lauluja. Ajatuksena on kehittää ja/tai täydentää osallistujien repertuaaria ja he saavat samalla keskittyä omaan soittamiseensa ja ilmaisuunsa sekä mahdollisuuden kehittyä oman instrumentin soittamisessa tai painopistealueellaan. Opetus tapahtuu sekä ryhmä- että yksilö-opetuksena, ja kurssit räätälöidään jokaisen osallistujan tarpeiden pohjalta.<
Viikonloppukurssien teemana on kansanmusiikkiala sen koko laajuudessaan, ja niiden tarkoituksena on luoda selkeä kuva kansanmusiikkimaailman laajuudesta Suomen ruotsinkielisillä alueilla ja Suomessa, mutta myös muualla Pohjolassa. Soittaminen ja laulaminen yhdessä toisten osallistujien kanssa on myös tärkeä osa kurssia. Kansantanssi on konkreettinen esimerkki käyttömusiikin eri kappaletyyppien luonteenpiirteiden, tempon ja rytmin ”ruumiillistamisesta”.
Perinteensäilyttäjiä
Kurssien aikana opimme tuntemaan eri perinteensäilyttäjiä ja kuuntelemme eri arkistotallenteita. Tutustumalla perinteisiin sekä kappaleiden ja laulujen erilaiseen alkuperään ja monimuotoisuuteen kurssiosallistujat pääsevät osallisiksi kansanmusiikin monimuotoisuudesta. Sen jälkeen, kun on perusteellisesti tutustuttu eri perinteisiin ja tyylipiirteisiin, tulkitsemme kappaleita ja lauluja omalla tavallamme ja omasta näkökulmastamme. Kuuntelua, musisointia ja käytännön harjoituksia tehdään koko ajan rinnakkain.